Wysłany: 2020-04-23, 11:47 Ciąża a zmiany stanu skóry głowy i włosów
Cześć,
Zwracam się do Was z nietypową prośbą. Jestem w pierwszej ciąży i stan mojej skóry głowy w zaskakującym tempie się zmienił.
Po użyciu tych samych kosmetyków co zawsze, skóra swędzi, piecze i jest napięta. Włosy są matowe i zauważam ich więcej na szczotce. Czasem mam też łupież.
Miał ktoś podobny problem i może wyjaśnić, dlaczego skóra głowy stała się tak wrażliwa? Czy to stan przejściowy? Jakie kosmetyki polecacie do pielęgnacji wrażliwej skóry?
Wiki82
Wysłany: 2020-05-13, 09:14
Swędzenie i podrażnienie skóry często jest niegroźnym, ale uciążliwym efektem ubocznym ciąży.
Jeśli dodatkowo masz łupież to symptomy, które opisujesz mogą się pogłębić, bo często się drapiesz i jeszcze bardziej podrażniasz skórę głowy.
Chociaż na wrażliwą skórę głowy nie ma lekarstwa, odpowiednia pielęgnacja może złagodzić objawy tej dolegliwości. Na początek spróbuj Head&Shoulders Sensitive Scalp Care. Testowałam i dla mnie okazał się wybawieniem :) Nie używaj też gorącej wody podczas mycia włosów. Ostatecznie w gabinetach kosmetycznych możesz poddać się zabiegom złuszczania naskórka lub mikrodermabrazji. Zabiegi te głęboko oczyszczają pory skóry.
W ciąży organizm kobiety przechodzi wiele zmian hormonalnych, co może mieć wpływ na stan skóry głowy. Wiele kobiet skarży się na swędzenie, pieczenie i napięcie skóry głowy w czasie ciąży. Dodatkowo, ciąża może prowadzić do przetłuszczania się skóry głowy, co może powodować wystąpienie łupieżu.
Aby złagodzić te objawy, zaleca się unikanie używania zbyt wielu kosmetyków na skórę głowy oraz stosowanie delikatnych, pH-neutralnych szamponów przeznaczonych do wrażliwej skóry. Należy unikać używania produktów zawierających silne składniki chemiczne, takie jak SLS (sodium lauryl sulfate) czy parabeny. Można także spróbować stosowanie olejków do masażu skóry głowy, które mogą pomóc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu nawilżenia i napięcia skóry.
Jeśli objawy nasilają się, należy skonsultować się z lekarzem, który może przepisać specjalistyczne kosmetyki lub leki na swędzenie skóry.
Podsumowując, przemijające problemy skóry głowy w ciąży są często spotykane, jednak warto skonsultować się z lekarzem, aby upewnić się, że nie ma innych przyczyn problemów skóry głowy. Stosowanie delikatnych kosmetyków i unikanie produktów zawierających silne składniki chemiczne może pomóc w łagodzeniu objawów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum